Αρχική | Επικοινωνία |
Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ | ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ | ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ | ΠΟΝΤΙΑΚΟ ΤΡΙΗΜΕΡΟ | ΜΝΗΜΗ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΠΟΛΥΜΕΣΩΝ
Επιστροφή <
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ
08/10/2018Η ΠΟΝΤΙΑΚΗ στο ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ .

Πολύ θετικό ότι η Ποντιακή μπαίνει στην ύλη της διδασκαλίας, αλλά ... η Ποντιακή δεν είναι ”ποικιλία”, ούτε ”διάλεκτος” … Θα λέμα 'το και σα ρωμέϊκα ”κανείται τα,... επέζεψαμε !”… .

Σχετικά με τη διδασκαλία της Ποντιακής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης ο Σύλλογος παραθέτει το ενδιαφέρον κείμενο, συνοπτικό αλλά πολύ κατατοπιστικό, του Επίτιμου Προέδρου του συλλογικού μας φορέα με το οποίο απάντησε στο εύλογο σχόλιο πανεπιστημιακού, δόκτορος και φίλου του Συλλόγου μας ”…Η ποντιακή γλώσσα είναι "ποικιλία" της ελληνικής;;;…”.

Η επιστολή του Επίτιμου Προέδρου έχει ως εξής :

« Αγαπητέ κ. καθηγητά,
Η έναρξη της διδασκαλίας είναι, βεβαίως, ένα βήμα στη σωστή κατεύθυνση, που άργησε πολύ και έλειπε πολύ…
Θα ήθελα να παρατηρήσω σχετικά με το κείμενο του Πανεπιστημίου και τη σωστή επισήμανσή σας περί ”ποικιλίας”, πως : 

Η Ποντιακή δεν είναι «ποικιλία» (ή διάλεκτος) της ελληνικής - είναι ελληνική γλώσσα, αρχαιοελληνική και βυζαντινή, με ιδιαίτερο γεωγραφικό προσδιορισμό και ταυτότητα, με ανάπτυξη και αυτοδυναμία έως την Γενοκτονία και τον ξεριζωμό του Λαού φορέα αυτής από τον φυσικό του χώρο (…).  Στον Εύξεινο Πόντο και στην μετέπειτα Σοβιετική Ένωση αποτελούσε την μόνη μητρική ελληνική γλώσσα των Ποντίων (βλ. εμάς, γονείς και προγόνους μας) και  δεν ήταν κατανοητή στην νεοσύστατη Ελλάδα.  Εάν δεν υπήρξε το ελληνικό (νέο)προσφυγικό από την πρ. ΕΣΣΔ προς τον ελλαδικό χώρο, σήμερα στις περιοχές συμπαγούς διαμονής (Αμπχαζία, Καζαχστάν, Νότια Ρωσία κ.α.) η αυθεντική Ποντιακή γλώσσα ίσως να ήταν πιο ενεργά ζωντανή, αφού στην Ελλάδα μοιραία χρησιμοποιούνται παραφραστικά πολλές νεοελληνικές λέξεις και συντακτικοί νεωτερισμοί λόγω του συγγενούς γλωσσικού περιβάλλοντος και θνησιμότητας των παλαιών φορέων αυτής.