Η έκδοση λαμβάνει χώρα στη συνέχεια της επιστημονικής ημερίδας, που πραγματοποιήθηκε από τον Π.Σ. «η Αργώ» στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών, τον Ιούνιο 2016 με τη συμμετοχή πανεπιστημιακών καθηγητών, στρατιωτικών εα και πλήθους κόσμου, με θέμα την διαχρονική τούρκικη απειλή έναντι του Ελληνισμού και άλλων λαών στην Εγγύς Ανατολή, υπό τον συντονισμό του Επίτιμου Προέδρου του Συλλόγου.

 

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΗΜΕΡΙΔΑΣ

 “Η διαχρονική τούρκικη απειλή έναντι του Ελληνισμού και άλλων λαών στην Εγγύς Ανατολή”

“Εισαγωγή” – Χρ. Σοφιανίδης, Επίτιμος Πρόεδρος Π.Σ. “η Αργώ”,
“Ποντιακός Ελληνισμός. Η Γενοκτονία των Ποντίων” – Χρ. Μπολώσης, Υποστράτηγος ε.α.,
“Τουρκία : ρόλος και προοπτικές” – Β. Παπαθανασίου, Υποστράτηγος ε.α.,
“Το Συριακό ζήτημα” – Δρ. Ιωαν. Σ. Παπαφλωράτος, Νομικός – Διεθνολόγος,
“Η διαμάχη μεταξύ Αραβικού και Τουρκικού ιδεώδους” – Κυρ. Νικολάου-Πατραγάς, Επίκουρος καθηγητής ισλαμικού δικαίου και θεσμών Παν. Αθηνών.

“… Με την διοργάνωση αυτή, ανάμεσα σε άλλες, τιμούμε τα μυριάδες θύματα της Γενοκτονίας που διαπράχθηκε από τούρκικα καθεστώτα στις πατρογονικές εστίες του ιστορικού μας Πόντου, στο διάστημα των ετών 1914-1923, όπως και σε άλλες περιόδους.
Αποδίδουμε τον ελάχιστο φόρο Τιμής και το Χρέος μας για διατήρηση άσβεστης της Μνήμης για όλους εκείνους, που έδωσαν ανυπολόγιστα και δυσανάλογα υψηλό φόρο αίματος για την αξιοπρέπεια, την ελευθερία, την πνευματική μας εξύψωση, την λύτρωση των Αξιών του Ελληνισμού και της Χριστιανοσύνης.

Είναι αυτοί, που σήκωσαν με αξιοπρέπεια και με τρομακτική δύναμη τον Σταυρό του Μαρτυρίου για λογαριασμό όλων μας, και το κράτησαν όρθιο με την εκκωφαντική σιωπή τους …

Το έπραξαν στην αρχαία και ιερή, πατρογονική Ποντιακή-Ρωμ[έ]ϊκη Γη. Εκεί, που ο Ποντιακός Ελληνισμός ίδρυσε πριν από δεκάδες αιώνες τις πρώτες πόλεις πέριξ του Εύξεινου Πόντου, που έως τότε ήταν Πόντος Άξενος (Θάλασσα Αφιλόξενη).

Περιοχή με τα αρχαιότερα μνημεία και μοναστήρια. Διατηρούσε προχωρημένο εκπαιδευτικό σύστημα, που παρείχε μάθηση σχεδόν σε κάθε χωριό του Πόντου – κάθε χωριό και ένα σχολείο, μία εκκλησία. Προσέφερε στην Χριστιανοσύνη πλήθος Αγίων και Μαρτύρων. Η αρχαιολογική, πολιτισμική και πληθυσμιακή σφραγίδα του Ποντιακού Ελληνισμού είναι αισθητή και σήμερα σε όλα τα παράλια της Θάλασσας του Πόντου: από την Σινώπη, το Ρίζαιο, την αρχαία Διοσκουριάδα (Σόχουμ), Γοργιππία (Βίτιαζεβο), Ανάπα κλπ. έως την Ταυρική χερσόνησο , την Αζοφική κοκ.

Στα τραγικά χρόνια της Γενοκτονίας οι Πόντιοι (Ρωμ[έ]οι) δεν ενέδωσαν στην καταπίεση, στις αγριότητες, στα πρωτόγνωρα βασανιστήρια, στις μαζικές δολοφονίες, στην βάρβαρη εξόντωση χωριών και πόλεων σε όλη την έκταση της πατρογονικής Γης του Πόντου: Αμάσεια, Κερασούς, Τραπεζούς, Αργυρούπολη, Οινόη, Σινώπη, Σεβάστεια, Κρώμνη, η ηρωική και άπαρτη Σάντα ! κ.α. …

Οι 353.000 ανθρώπινες ζωές, που έφυγαν ηρωικά και μαρτυρικά, είναι ο ελάχιστος αριθμός των άμεσων προγόνων μας, που βασανίστηκαν φριχτά και δολοφονήθηκαν. Οι απώλειες είναι πολύ περισσότερες …

Οι Πόντιοι αντιστάθηκαν στον αφανισμό, αναπτύσσοντας έναν μοναδικό και ένδοξο Αγώνα Σωτηρίας με τις ομάδες ανδρών, πολλοί εκ των οποίων δραπέτευσαν από τα θανατηφόρα τάγματα εργασίας του τούρκικου καθεστώτος (amele taburu). Στον αυτόνομο αυτόν Αγώνα Σωτηρίας, που στην διάρκεια της Γενοκτονίας αναπτύχθηκε κυρίως από το 1916 έως το 1924, οφείλεται η διάσωση του εναπομείναντος, αυτόχθονα Ρωμ[έ]ϊκου λαού. Στον Αγώνα πήραν μέρος και οι Πόντιες γυναίκες με την (σύγχρονη) δυναμική τους από τις αρχαίες Αμαζόνες. Κράτησαν στις κακουχίες, πέραν αυτού, το βαρύ και συνάμα πολυτιμότερο φορτίο – την διατήρηση της ταυτότητας της Ποντιακής οικογενειακής εστίας.

Ο ηρωικός Αγώνας Σωτηρίας του Ποντιακού Ελληνισμού πήρε μεγάλες διαστάσεις. Αποτέλεσε το μεγαλύτερο εμπόδιο στα σχέδια για την ολική εξόντωσή του την περίοδο αυτή από την τούρκο-κεμαλιστική, ισλαμιστική βαρβαρότητα. Έθεσε ακόμα και τις βάσεις για την απελευθέρωση και την δημιουργία ανεξάρτητης Δημοκρατίας του Πόντου στην ιστορική Ποντιακή γη …

Στον Αγώνα αυτόν, καταγράφτηκαν πρωτόγνωρες πράξεις αυταπάρνησης και θυσίας, που εναπόθεσαν ανεκτίμητες αξίες υπέρ της Αξιοπρέπειας και του Πολιτισμού της απούσας Ανθρωπότητας.

Εμείς μπορούμε να διακηρύξουμε, ότι είμαστε υπερήφανοι για την ένδοξη μακραίωνη Ιστορία του Έθνους μας, για τον Πολιτισμό μας, για τις επιτεύξεις του Λαού μας στις πατρογονικές Εστίες μας και σε διάφορες χώρες του Κόσμου. Μπορούμε, επίσης, και οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις – μαζί και εκείνες που προέρχονται από το τούρκικο, κεμαλο-ισλαμιστικό καθεστώς, που προσχεδίασε και διέπραξε την Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού.

Σήμερα το τούρκικο καθεστώς εξακολουθεί την εγκληματική του παρουσία: καταπιέζει στον ιστορικό Πόντο, προβαίνει στη συστηματική παραβίαση των εναέριων και θαλάσσιων συνόρων της Ελλάδας, συνεχίζει την στρατιωτική κατοχή και την τουρκοποίηση μεγάλου τμήματος εδαφών της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αθετεί συμφωνίες που υπογράφει με την Ευρωπαϊκή Ένωση για σειρά ζητημάτων, που άπτονται βασικών θεμάτων ελευθερίας, δικαιωμάτων και δημοκρα-τικής λειτουργίας. Καταπατεί προσχεδιασμένα το Διεθνές Δίκαιο, όπως και εδάφη γειτονικών της χωρών στη Μ. Ανατολή (Συρία, Ιράκ).

Επιδιώκει περαιτέρω εκμετάλλευση της παράνομης μετανάστευσης ισλαμικών ορδών από Ασία και Αφρική, την οποία ενθαρρύνει και διαχειρίζεται εντός και εκτός των συνόρων της για αποκόμιση πολιτικο-στρατιωτικών, εδαφικών και οικονομικών ωφελημάτων, αλλά και για πρόκληση κοινωνιολογικής ανατροπής στην περιοχή μας. Ευθύνη σε αυτό έχει και το ελλαδικό πολιτικό-κυβερνητικό κατεστημένο (με πρωταγωνιστές τις νυν κυβερνήσεις) που, από την δεκαετία ’90, με πολλούς τρόπους, συμβάλλει στον παράνομο εποικισμό της Ελλάδας μαζικά από αλλόφυλους και αλλόθρησκους εποίκους (…).

Το τούρκικο καθεστώς δεν έχει αποκηρύξει το βεβαρημένο, εγκληματικό παρελθόν του και συνεχίζει να καταπιέζει και να καταδιώκει αυτόχθονες εθνότητες στην σημερινή τούρκικη επικράτεια. Είναι πάντοτε επιθετικό, υποκριτικό και προκλητικό.
Αποθρασυνόμενο, κουνά και το χαρτί τού ”Ευρωπαϊκού κεκτημένου” προς περαιτέρω προώθηση των βάρβαρων στόχων του, αξιώνοντας να γίνει ισότιμο μέλος της αποσαθρωμένης και σε κρίσιμο βαθμό εθνολογικά νοθευμένης πια Ευρωπαϊκής Ένωσης, σφετεριζόμενο και καπηλευόμενο τον πολιτισμικό, ιστορικό, εθιμικό πλούτο του Λαού μας και άλλων λαών της περιοχής.

Εμείς έχουμε να δηλώσουμε :

Προϋπήρχαμε πολύ πιο πριν από τους φερτούς, φυσικούς και ηθικούς αυτουργούς της Γενοκτονίας του Έθνους μας. Θα πορευόμαστε στο Χρόνο και μετά την χρεοκοπία και εξαφάνιση των φερτών βαρβάρων.

Αιωνία η Μνήμη, Τιμή και Δόξα στους Ήρωες και Μάρτυρες στα χρόνια της Γενοκτονίας του Λαού μας “.

(Από τον πρόλογο του Επίτιμου Προέδρου).


Το βιβλίο διατίθεται :

Από τον Σύλλογο : https://www.argo-pga.org/contact/ 

Βιβλιοπωλείο Ι. Φλαούνα
Μπενάκη Εμμανουήλ 18, Αθήνα – Ομόνοια, 10678, ΑΤΤΙΚΗ
Τηλέφωνο: 210-3252767.

Εκδόσεις Πελασγός
Τρικούπη Χαριλάου 14, Αθήνα, 10679, ΑΤΤΙΚΗ
Τηλέφωνο:  210-3638435.